top of page

_Bio.nl

Antonio Piricone

 

Antonio Piricone, recent werd zijn talent erkend door het winnen van de eerste prijs op het Van Wassenaer Concours (Amsterdam, 2009) en The Clementi Award (Engeland, 2011). Zijn interpretaties, originaliteit, gevoel voor stijl en uitstekende techniek onderscheiden hem als solist en kamermusicus. Zij maken Antonio een Italiaanse pianist van wie zijn persoonlijke benadering van zowel de moderne piano als historische toetsinstrumenten internationaal steeds meer opvalt. 
 

Studeerde moderne piano in Catania, Italië, en vervolgde zijn opleiding aan het Conservatorium van Den Haag, waar hij zich verdiepte in de Oude Muziek, met een grote focus op Historische Uitvoeringspraktijk en historische toetsinstrumenten. Na afronding van zijn studies in Den Haag, specialiseert hij zich verder bij Andreas Staier in Keulen (Duitsland), en Sally Sargent in Vienna (Oostenrijk). 

 

Naast intensieve studie geeft Antonio veel concerten op de grote internationale podia in Europa en Japan. Hieronder vallen de Dvorak Hall in Praag, het Praag Lente Festival, het Prinzregententheater in München, Essen Philharmonie - Alfried Krupp Zaal, de Liverpool Philharmonic Hall, het muziekgebouw aan het IJ, Het Concertgebouw, het Oude Muziekfestival in Utrecht, het Wereldmuziek Festival in Kerkrade, het Festival Chopin and his Europe in Warsaw - Philharmonic Hall, de Cité de la musique in Parijs, het Festival international de Piano de La Roque d'Antheron en Provence, Opéra national de Boerdeaux, La Folle Journée in Bilbao, het Tokyo Metropolitan Art Space, de Yokohama Minato Mirai Hall, de Tokyo Opera City Hall, Teatro Massimo Palermo, het Hokutopia Early Music Festival. Antonio heeft opgetreden met onder anderen: Ensemble Concerto, Concerto Koeln, Collegium 1704 & Václav Luks, Munich Symphony Orchestra, Aargau Symphony Orchestra, Czech Chamber Philharmonic, Royal Liverpool philharmonic Orchestra, Izmir Symphony Orchestra, Sendai Philharmonic Orchestra, Tokyo Kosei Wind Orchestra, Claudine Ansermet, Furio Zanasi, Ton Koopman, Roberto Gini, Paolo da Col, Martin Roscoe, Steve Reich, Sir Malcolm Arnold en Andreas Staier, Alexander Rudin.

 

Antonio was te beluisteren op de radio in meerdere landen, onder andere Nederland - Radio4, Frankrijk - Radio France, Italië - RAI Radio3 & Radio Vatican, Duitsland - Beierse, het Verenigd Koninkrijk - Classic FM & BBC, en Spanje - Radio Clásica. 

 

Op dit moment woont Antonio in Den Haag, maar werkt veel in het buitenland. Hij is als docent verbonden aan de het conservatorium van Trapani (IT), waar hij piano doceert en onderwijs geeft in historische traktaten & methoden (Coördinator van Piano afdeling). Ook is Antonio een geziene spreker aan de Universiteit Yasar van Izmir, Turkije (Coördinator voor wetenschappelijk onderzoek & ontwikkeling). [2016] 

bottom of page